Riktig trening for alle er viktig! Også nye mammaer kan og bør trene. Men riktig trening for nye mammaer er ikke nødvendigvis det samme som riktig trening for deg før du ble gravid.

Det å bli mamma er noe av det største man kan oppleve. Samtidig som magen vokser endres kroppen og du får med ett en annerledes kropp enn det du kanskje er vant med. Bevegelser som tidligere var greie å utføre, blir vonde. Og noen kan bli helt sengeliggende pga bekkenløsning. Det å trene litt i forhold til det utgangspunktet man har er lurt. Det er ikke i denne perioden du skal makse styrkeløft eller løpe raskere enn du har gjort før, men å vedlike litt bevegelse er nok lurt. Mine siste fødsler gikk nok lettere fordi jeg var mer trent enn ved den første. 

Når man så har født er det naturlig å ta det rolig i den første perioden. Tenk på den prestasjonen du har gjort! Du  har født et barn! Det er er en kraftprestasjon uten sidestykke og det er klart at kroppen trenger å restituere seg etter noe slikt. Anbefalingen er om man har hatt en vanlig fødsel å vente med trening til etter 6 ukers kontrollen. Har man hatt keisersnitt, bør man vente 12 uker. Er du usikker, ta gjerne en ekstra kontroll.  

Mammatrening

Når du skal sette i gang med trening er det lurt å: 

  1. Starte rolig 

  2. Kjenn på magen. Har du Rectus Diastase? Dette kommer jeg tilbake til. 

  3. Har du sovet lite (og det er jo faktisk normalen) da er det ikke hard trening som skal gjøres men kanskje noen rolige styrke bevegelser. 

  4. Ammer du? Da skal du være ha en tanke med hvor langt du skal tøye muskulaturen. Du er fortsatt mer bevegelig pga graviditeten. 

  5. Stikker det i muskulaturen MÅ DU stoppe bevegelsen. 

Vær stolt av det du får til av bevegelse og øk gradvis. Det vil ta måneder å komme tilbake til samme nivå som før graviditeten, så ta tiden til hjelp og tren i forhold til energien du har. 

Det er noen øvelser du bør være forsiktig med i den første tiden : 

  • Pushup 

  • Planke 

  • Harde situps

  • Beinhev/senk

  • Utfall

Alle styrkeøvelser gjennomføres med god teknikk hvor kjernemuskulaturen må være med. 

Veldig ofte er det lurt å starte med rolige kjerneøvelser for å kjenne at du har kontakten med magemusklene. Hvis kontakten er der, så kan du gå videre til baseøvelsene. Når de også sitter kan du fortsette med mer dynamiske øvelser og kondisjon. 

Så er det også viktig å trene bekkenbunnen ved å knipe. Men en ting, lov meg at du ikke kniper på do når du tisser. Da vil du bare ødelegge refleksen og det er ikke ålreit. Tren knipingen alle andre steder. Jeg husker selv at jeg stod i køen på Rema og kneip det jeg var god for. “Man må jo bruke all tid effektivt og da har man en aktivitet mens man venter” ;-) 

Det å trene etter fødsel er egentlig ikke så vanskelig, det er bare å lytte til kroppen og stoppe om noe gjør vondt. Er det dager med liten energi, ta en rolig økt evt dropp treningen og ta en hvil i stedenfor.

Som mamma til fire aktive barn vet Gry hvor viktig det er å ha en kropp som fungerer i et aktivt småbarnsliv. Det å kunne løfte barna, løpe etter og være utholdende nok til å leke på gulvet med barna og samtidig gjøre alt det som forventes av deg som småbarnsmamma. Det å ha overskudd til å orke og samtidig kanskje gå ned litt i vekt. Det å få igjen treningsgleden etter mange måneder uten aktivitet. Dette er vi flinke på!!

Vi har hatt kurs for mammaer i flere år, gruppetrening for mammaer og personlig trening - og har fått supre resultater.

Riktig og sosial trening for nye mammaer er viktig. Derfor har vi fast PT-minigruppe trening for nye mammaer kl 12:00 hver torsdag i våre flotte lokaler. Dette små grupper med god tid til å trene på teknikk og utførelse slik at du føler deg trygg og blir godt ivaretatt. Treneren for disse timene er vår erfarne Gry Hauge Merkesdal som selv har fire barn, lang erfaring med egentrening, trening med andre og god kompetanse omkring mammatrening.

Klikk på bildet for å bli med.