Er kostholdet virkelig 70% av resultatet?

Innimellom så møter jeg påstanden om at kostholdet er 70% av resultatet?  Eller som forleden - at det faktisk var 90%.  Hva de forsøker å oppnå med å si noe sånn er jeg usikker på..  

Jeg tror de mener at det er lettest å gå ned i vekt ved å ensidig fokusere på kosthold. Det er ihvertfall slik påstanden bli oppfattet av mange jeg møter.  Og at det gjaldt å spise minst mulig.

Da lurer jeg på om de som sier slik har tenkt på at: 

  • Kosthold er mer enn energi og kalorier?  
  • At fysisk aktivitet styrker muskler som du behøver for å unngå belastningsskader?
  • At fysisk aktivitet gir en hel rekke med gode effekter som en ikke oppnår ellers?
  • At muskel- og skjelett lidelser er den største enkeltårsaken til sykefravær og utgjorde litt under 30 prosent av alle sykefraværstilfellene i 1. kvartal 2017?
Kopi av Vi gjør Ullensaker sprekere! (3).png
Kostholdet betyr ihvertfall 90%
  • Har de tenkt på at kroppen vår er laget for å være i aktivitet og at vi beveger oss stadig mindre?  
  • At det bare er 10 prosent av befolkningen som oppfyller aktivitetsanbefalingene fra Helsedirektoratet om inntil 300 minutter med moderat fysisk aktivitet i uka, eller inntil 150 minutter med høy intensitet. Og bare 30 prosent av oss oppfyller minimumsanbefalingene.
  • At det å ensidig legge vekt på et tiltakt i hverdagen kanskje ikke er så smart? 
Jeg tenker at både kosthold, aktivitet og vaner er viktig. Hva som er viktigst kommer an på personen, utgangspunkt, muligheter og mål
— Gry H. Merkesdal
Jepp, jeg veier meg jeg også.  Men jeg er aldri på diett. 

Jepp, jeg veier meg jeg også.  Men jeg er aldri på diett. 

Et godt kosthold og god aktivitet er noe av det viktigste vi kan gjøre for å forbedre vår egen helse – og begge deler er viktige.

Det er ingen grunn og heller ikke riktig å vektlegge det ene mer enn det andre. Og en påstand som at «70% er kosthold» eller et annet tall blir uansett feil, fordi det passer ikke for alle.  Det viktigste er at du finner en løsning som fungerer for deg på lang sikt – og at du fortsetter med et godt kosthold og god aktivitet i all tid. Anerkjenn at du aldri blir ferdig. Det er ingen diett eller en kur, men noe vi skal gjøre hele livet. Fordi vi trenger det! Derfor kan du ta den tiden det behøves for å få det til. Ikke forsøk å bli fortest mulig ferdig. Start rolig – og fortsett med gode vaner som passer for deg – og aldri stopp.

Tenk på at omkring fire av ti er på en diett. Men at det dessverre er bare så få som 5% av dem som har nådd sine mål som klarer å opprettholde sin vekt etter 5 år.  Det tristeste av alt er alle de gangene vi starter opp igjen. Da blir det tungt etter hvert.

Og da blir jeg trist over å høre at «kostholdet er XX% av resultatet». Og jeg er fortsatt usikker på hva de ønsker å oppnå når de sier noe slikt.  Derimot er en kombinasjon av et godt kosthold, god aktivitet og dine valg og vaner 100% av resultatet. Men hvor mye av hva er det ikke noen fasit på.  Jeg liker å si; “Fordi det ikke finnes like mennesker, så finnes det heller ingen like svar.”

Og faktisk så tenker jeg at antall kilo ikke er det viktigste.  Det er veldig mye annet som betyr noe også. 

Jeg vil gjerne høre hva du mener.  Hva tenker du? 

 

Som en aktiv mamma til fire barn er et sunt kosthold viktig for meg. Dette skrev jeg om i en blog i 2015.  Den kan du lese her  "Dietten kan du ha for deg selv - jeg elsker skikkelig mat".