Pur glede - fra Rena til Lillehammer!

Svetten siler, jeg forsøker å holde tankene på å tråkke jevnt... tråkk...tråkk.... det verker i hele kroppen.......HEIA, HEIA... Masse flotte folk, smiler, ler, synger og roper til meg........Broooooooooommmmmmmmm, kjenner trykket av vinden., støvsky host, hark......... I alle dager hva var det.........ELITE MENN.... Er det mulig å sykle så fort??????

Dette var mitt første møte med Elite menn i Birken og det var i 2008.  På tross av slitet over fjellet var jeg solgt...  festen, utfordringen og naturen.  Jeg ble også fascinert over hvor fort det faktisk var mulig å sykle. Mitt resultat ble  i 2008 - 5 timer og 45 minutter. Det var den hardeste øvelsen jeg til da hadde vært med på. Utfordrende og grensesprengende til tusen..... Du blir virkelig kjent med kroppen din og hva du klarer og ikke minst mentalt. Alle tankene som flyr igjennom hodet. Det er mange tanker du klarer å tenke i løpet av 6 timer...Slik hadde jeg det første gang jeg syklet og dette var ett år etter at barn nr 2 ble født...:-) 

Mitt første møte med Birken gav meg inspirasjon til en aktiv livsstil på en måte jeg ikke hadde før. 

   Jeg har deltatt i alle år etter min første møte med Birken hvor jeg ble helt solgt.  Bortsett fra 2010 hvor jeg fødte tvillinger og ble fire barns mor :-)

 

Jeg har deltatt i alle år etter min første møte med Birken hvor jeg ble helt solgt.  Bortsett fra 2010 hvor jeg fødte tvillinger og ble fire barns mor :-)

 

Nå, 7 år etterpå er Birkebeinerrittet fortsatt et ritt som jeg har på årsplanen hvert år, og jeg håper at flere kvinner vil delta.  Hvorfor? Det er helt supert på alle måter; -  En fantastisk fysisk øvelse hvor jeg virkelig får testet hva jeg kan.  Det inneholder mye som må klaffe om det skal gå fort, men alle som vil kan også få en fin tur over.  Det er ikke et særlig vanskelig ritt teknisk så det er andre ting en sykkelteknikk som er avgjørende.  Det å tørre å ligge på heng når det går som fortest men også ha nok guts til å tenke at dette går for fort og slippe... Holde motivasjonen oppe helt til jeg er over mål, og ikke slippe opp for tidlig.. Taktikk er også viktig. Det å være aktiv nok, dra når en luke må lukkes eller rulla krever det og ikke være passiv når andre syklister passerer. Det er en helt unik stemning i hele løypa, en virkelig folkefest :-) med masse folk som heier på deg, prater og roper. Det spilles musikk og folk danser langs løypa. UANSETT VÆR. Det er som å sykle gjennom en gigantisk fest samtidig som du trener. Både jeg og min mann sykler Birken, og det er alltid flott å møte mannen min i mål, litt småbrisen må innrømmes, i hvert fall de første årene da hadde han jo sittet lenge i ølteltet og ventet på at jeg skulle komme i mål. :-) 

Støtten fra de frivillige er helt suveren. De har fikset alt jeg har hatt av problemer, tanker og utfordringer - med et smil om munnen. Jeg har enda ikke vært på en annen konkurranse som er så profesjonelt gjennomført. Dette er et gjennomgående virkelig supert arrangement som bare må oppleves. Det var fantastisk inspirerende å føle seg som en proff ;-)

Glad, fryktelig sliten og i mål etter turen over i 2013. Da ble tiden 4:17 og jeg forbedret meg med 48 min fra året før i Birken møkka vær. :-) Utrolig stolt. :-) Gleden av et godt gjennomført Birken er helt ubeskrivelig deilig.......

Glad, fryktelig sliten og i mål etter turen over i 2013. Da ble tiden 4:17 og jeg forbedret meg med 48 min fra året før i Birken møkka vær. :-) Utrolig stolt. :-) Gleden av et godt gjennomført Birken er helt ubeskrivelig deilig.......

Jeg har hatt som en drøm å få starte i pulje 22. Utrolig nok skjer det allerede i år :-) Jeg starter sammen med Elite damer og de 100 beste seedet damene. Wow,-  dette blir utrolig gøy, med startskudd og kjør fra start. Her er det bare å henge på så langt jeg klarer ;-) 

Jeg har hatt som en drøm å få starte i pulje 22. Utrolig nok skjer det allerede i år :-) Jeg starter sammen med Elite damer og de 100 beste seedet damene. Wow,-  dette blir utrolig gøy, med startskudd og kjør fra start. Her er det bare å henge på så langt jeg klarer ;-) 

Jeg har hatt en god sesong i år med bra plasseringer. Derfor har jeg altså fått den æren av å starte på likt med Elite damer, pulje 22. Bedre pulje enn dette kan jeg ikke få som dame. :-) Yes!! Dette blir et svært godt utgangspunkt og motiverende for meg til å gjøre et supert ritt i år. 

Løypeprofil på Birkebeinerrittet 2015

Løypeprofil på Birkebeinerrittet 2015

Uansett hvor fort du har planer om å sykle, tenk sikkerhet og vær hyggelig mot alle!

Jeg har planer om å starte hardere opp til Skramstadsætra enn det jeg har gjort tidligere. Det er på denne strekningen økning med 450 høydemeter over havet, noe som tar på kreftene. Da har jeg mulighet til å hvile beina litt ned til Djuposet. Herfra er det et litt terrengparti hvor det er om å gjøre å holde køen og sikre at det flyter godt.  Derfra er det mange deilige kilometer med grusveier. Grusveier som er godt egnet for rulle og gruppekjøring.  Her gjelder det å være i en gruppe som har et godt tempo og forsøke å bidra så best jeg kan.  - Så kommer Kvarstad og senere den berømte Rosinbakken. Det er viktig å ha god fart inn i bakken. Få fart fra nedoverbakken rett før og ha lett belastning oppover i bakken. Tråkk jevnt opp hele bakken og så er toppen snart nådd. Ikke gå av sykkelen i denne bakken, det koster bare enda mer krefter. Fortsett det jevne tråkket i gruppa og bidra godt.  Snart er det Elgåsen, - den siste matstasjonen. Etter dette er det bare å ta ut siste rest. Det er ingen grunn til å  spare på kreftene nå. Jeg skal ihvertfall sørge for at jeg er skikkelig sliten i mål.  Må bare huske å kjøre forsiktig i ballett bakken og så er jeg i mål på tomme bein!!! 

Gratulerer i mål! Med gorilla følelse :-)
Grytidlig på morgen på vei til Birken i 2014 . Mannen min og en kamerat av oss, får syklene på bilen. Jeg er fotograf. :-) 

Grytidlig på morgen på vei til Birken i 2014 . Mannen min og en kamerat av oss, får syklene på bilen. Jeg er fotograf. :-) 

Logistikk er alltid en utfordring når det gjelder Birken, men vi får til det vi vil. Vi har fire barn og en valp som trenger barnevakt og min mann skal også sykle Ultrabirken som er en dag før. Det gjør at vi må være litt kreative for å finne løsninger som passer, men har gjort dette før så det bruker å gå greit. Også i år har vi klart å skaffe gode barnevakter til barna og valp. Thorbjørn reiser opp med bil fredag morgen til Hamar for å ta bussen til Rena før Ultrabirken.  Jeg arbeider og leverer/henter barna for så å reise opp fredags kveld til Lillehammer hvor min mann er forhåpentligvis innsjekket på hotell og ferdig med Ultrabirken og klar for en ny Birken. :-) Alt kan løses om man vil! Og vi vil ;-  for dette er et moro ritt!!! :-) 

Dette blir min oppladning til Birken.  Jeg elsker skikkelig mat. :-)

Dette blir min oppladning til Birken.  Jeg elsker skikkelig mat. :-)

Jeg er ikke så glad i  dietter og mener det er viktig å spise skikkelig mat. Under oppladning til Birken er det spesielt viktig å spise skikkelig mat. For å bygge opp energilagrene liker jeg å spise rikelig med mat og gjerne med langsomme karbohydrater som pasta, ris og grovbrød. Kramper er ikke noe særlig godt å få under rittet og jeg forsøker å få i meg nok mineraler som kalsium, magnesium og natrium dagene før rittet. :-) 

Uken før Birken er sykkelforberedelse og pakking oppgave nummer en....det kribler i magen ved tanken å stå på startstreken.........

Jeg har dessverre blitt forkjølet og tar det helt med ro fremover.  Dersom jeg ikke var blitt forkjølet ville jeg tatt en sykkeltur tirsdags kveld med noen raske drag på to til tre minutter noen få ganger og resten av turen i rolig tempo. Jeg vil uansett ta en liten tur med sykkelen torsdag kveld for å forsikre meg om at alt utstyret virker. Er sykkel stilt inn riktig, cleats'ene på skoen sitter riktig, og ikke noe skramler og brems og gir fungerer :-) På torsdag skal jeg også pakke ferdig sekken og finne frem klær som jeg skal ha på. Ta med den sykkelbuksa som er best å sykle i og som gir minst gnagsår. :-) Det er også viktig å lage en plan for mat og drikke underveis, ikke prøv noe nytt.  Gjør det som alltid virker.  

Livet skal lekes...........:-) Birken er en lek og litt alvor :-) ..........
Jeg håper å se deg på Lillehammer med et smil om munnen!

 

 

Du kan følge meg på facebook og instagram :-)