Fatbike til afterski

Vi kjøpte fatbikene i oktober i fjor og er blitt utrolig glad i disse rare monstersykkelene, og når vi ble invitert til bursdagsfest på Huso i Hemsedal var vi klar på at syklene skulle med. Og helgen ble  fantastisk. Syklene hang bakpå bilen oppover mot Hemsedal fredags formiddag og det siste stykket hadde mange naturlige fartshumper som ristet godt både i bil og sykler. Det gikk heldivis greit, og bagasjen ble lempet inn på rommet.  Etter en liten pep-talk med bestemor på Jessheim som passet alle fire barna, kom vi oss ut på syklene for å sondere terrenget og sjekke snøen før langturen lørdag.  

Fatbike er noe helt eget. For det første ser de morsomme ut, ofte i sterke farger. Våre er oransje og svart. For det andre oppfordrer syklene deg til å vise muskler. Styret er bredt og grepet blir deretter. Det er tungt å trå men en fantastisk fremkommelighet som gir en stor frihet. For det tredje triller hjulene med en brummelyd, og jeg får en traktorfølelse av denne lyden. Sykkelen gjør meg leken :-) Jeg får en slik barnslig glede og får lyst til å teste ut hva den kan og hva jeg klarer. Hva klarer jeg å komme over, hvor fort klarer jeg å sykle, hvor langt ned kan jeg legge meg i svingene uten å falle av, hvor dypt kan forhjulet grave seg ned før jeg stuper over rattet… Jeg blir helt tulling.

Lørdag morgen og klar for langtur i nydelig vær. I sekken har jeg en termos med kaffe, tre vannflasker og en varm ulltrøye og sokker. Thorbjørn har fikset en fin bag som henger på sykkelen og får vi plass til kamera, flasker og en øl som skal åpnes på toppen. :-)  

Lørdag morgen og klar for langtur i nydelig vær. I sekken har jeg en termos med kaffe, tre vannflasker og en varm ulltrøye og sokker. Thorbjørn har fikset en fin bag som henger på sykkelen og får vi plass til kamera, flasker og en øl som skal åpnes på toppen. :-)  

Uansett hvor tulling du blir på en fatbike, så skal du alltid vise hensyn. NOTS - norsk organisasjon for terrengsykling har laget regler for fatbike på vinterføre.

Vi stanset for å sjekke om vi gjorde skade på løypa. Selv der hvor sola hadde varmet noen timer var det ingen merker.  

Knall hard snø og ingen kan se at to fatbiker har syklet her. Det var utrolig gode forhold denne dagen. Vi syklet også på skaren uten å falle gjennom. Faller du igjennom, gjelder det å finne riktig tyngdepunkt og flytte på dette frem og tilbake, ellers er det lett å havne over styret.  I hvert fall nedover bakker. :-) 

Langt der borte kan vi skimte fjellet som er målet for turen og vi er ikke halvveis enda. Her gjelder det å dekke inn væsketapet for å komme til fjellet. Det var skikkelig varmt i oppoverbakkene. 15 kg sykkel samt 3 -4 kg på rygg og min egen vekt. Det er noen kg å forflytte opp bakkene. 

Fjellet som er målet for turen i horisonten og en kul nedoverbakke uten folk. Det er bare å glede seg.  

Fjellet som er målet for turen i horisonten og en kul nedoverbakke uten folk. Det er bare å glede seg.  

Jeg var overrasket over hvor veldig mange flotte folk vi møtte i skiløype. Folk gav tommel opp, smilte, vinket og tok bilder av oss. Flere stanset oss for å prate og vi måtte stille oss opp slik at tyske turister kunne bli tatt bilde av seg selv sammen med syklene. Det var skikkelig koselig og jeg følte virkelig på kvikklunsj og appelsinfølelsen hvor alle smiler og er glade.

Denne kaffekoppen smakte himmelsk for en sliten kropp. 

Denne kaffekoppen smakte himmelsk for en sliten kropp. 

Etter et godt stopp ved  Ulsåkstølen måtte vi innse at det var på tide å avslutte dagen.  Fjellet var nære og vi fant en passende topp med varde som vi valgte som dagens siste topp. 

 http://www.ulsaakstolen.com/

Ny topp som mål og nye krefter i kroppen. 

Ny topp som mål og nye krefter i kroppen. 

Med nye krefter, gjelder det å tråkke jevnt og trutt, men relativt raskt slik at en ikke stivner og får melkesyre. Jeg kjenner at alle timene på treningsstudioet med knebøy og markløft i vinter gjør nytten ;-)

 "TOP OF THE WORLD" følelse. Jeg er så fantastisk heldig som får lov til å bruke tid på dette.  Det er så mektig å stå her og se utover. 

Det er en utrolig deilig å komme på toppen og se utover.  Det er boblende glede over å være til, her og nå. Ingen andre steder, bare her med Thorbjørn, fjell og fatbikene.  Ølen må frem og bilder tas. Jeg kan love deg at det er ingen øl i verden som smaker så godt som den du drikker på toppen av et fjell. 

Det er få øl som smaker så godt som den du drikker på en fjelltopp med kjæresten

Det er få øl som smaker så godt som den du drikker på en fjelltopp med kjæresten

Thorbjørn ser på meg. "Gry, jeg har en plan. Ser du den åsryggen som går nedover der, peker. Den kan vi sykle ned." :-) Nytt glis og barnslig glede strømmer gjennom kroppen. Jeg må innrømme at jeg også kjente ett lite sukk i hjertet, fordi det er så himla bratt. Klart vi skal sykle der, sier jeg, smiler og setter utfor. :-) 

Nydelig og utfordrende bakke. Jeg skjelver i knærne når jeg er nede. Det er mye, mye brattere enn det som synes på filmen. Vi sjekker klokka og ser at det er bare sykle så fort vi klarer, for vi skal nå afterski i Hemsedal. 

Etter en time kommer vi til bilveien.  Vi stopper for å fylle myyye mer luft i dekkene slik at det kan gå fort. Tji hi, jeg har mest luft i dekkene, og luft i dekkene betyr alt på en fatbike. ;-) Thorbjørn, med møre bein, legger seg på hjul bak meg. Utrolig fantastisk brummelyd av fatbike med pigger på asfalt i 40 km/t.  

Jeg garanterer at hvis du stiller opp på afterski med fatbike i Hemsedal, så blir du ikke ensom. Det var en magnet og skikkelig gøy.

Hva som skjedde på afterski forblir en hemmelighet ;-)