If you fail to plan, you are planning to fail…….

For ti år siden da vår første datter var ett år, satt vi på en idyllisk restaurant på Gran Canaria, og fant ut at vi ville gjøre noe med måten vi organiserte livene våre på. Vi innså at dagene bare forsvant uten at vi fikk gjort det vi virkelig ville. Vi visste da at Emma ville kanskje ha behov for mer voksenstøtte enn normalt og vi hadde mange tanker om hvordan vi kunne gi henne best mulig støtte. Utfordringen var å få dette til i en hverdag hvor vi bare ble spist opp av jobb og hverdagens trivialiteter. Thorbjørns geniale forslag var å planlegge familiens aktiviteter slik en bedrift ville gjort det. I bedrifter er det planer for alt, milepælsplaner, faste styremøter og evalueringsmøter. Så hvorfor ikke planlegge familiens tid som i en bedrift. Hvorfor ikke gjøre samme bra forarbeid for å få til gode rutiner og evaluere disse underveis.  

Vi har siden denne gangen på Gran Canaria hatt en plan for familiens aktiviteter og det har vært godt. Familien har økt i omfang siden den gang og vi er nå to voksne, fire barn, katt, hest på for og snart også en hund. Det er mye å holde styr på. Vi har forsøkt mange forskjellige måter å organisere oss og vi har nå funnet ut at en årsplan, 8 ukers planer og ukeplaner er det som fungerer aller best for oss. 

Årsplan

De fleste planlegger hva de skal gjøre i sommerferien i god tid, men hva med resten av året? Vi tar et årsplanmøte en av de første dagene i det nye året. I år ble det på nyttårsaften. Alle får være med og kommer med innspill. Barna hadde dette året svært lyst på en elbil og en hund.

De store og viktige oppgavene må inn i denne planen. For oss er det hus, trening, sosialt og ferie og personlig utvikling som er hovedkategoriene. Treningen periodiseres i forhold til konkurransene. Oppgaver på huset plottes inn i ferier og fridager. Det er viktig å passe på at disse «husjobbe»-helgene ikke ligger for tett. Da går vi fort lei. Personlig utvikling for meg dette året er helt klart PT og kostholds studiet samt opprettelse av vårt firma. Sosialt er det å få prioritert kjærestetid og ferie evt andre venne – familiehappenings. Dette blir ett godt år.  

8 ukers plan

Dette er en mer detaljert versjon av årsplanen. Den tar kun for seg disse 8 ukene og har de samme kategoriene som årsplanen. I løpet av disse 8 ukene skal vi velge hund og anskaffe oss denne. Noen forslag? Hytte skal også planlegges og vi skal selge ett hus i Stavanger. På treningsfronten er det oppkjøring til rittene som starter i mai/juni. Treningen blir konkretisert på 8 ukers planen med både mål for perioden og hvor mange timer på styrke/kondisjon og bevegelighet. Jeg skal ha eksamen i ernæring om to uker og jeg skal ha PT eksamen i midten av april. Og midt oppi dette skal vi ha tid til å være kjærester. Det mest geniale med denne måten å organisere familien på er at vi får en fast rutine for å sikre at vi får tid til å være kjærester. Vi har fast barnevakt annen hver uke hvor vi da blir frivillig tvunget til å være kjærester. Noen ganger kommer dette litt brått på men det er like gøy hver gang. Ut av huset hånd i hånd… 

Ukeplanen

Vi bruker en kalender som vi begge har tilgang til, hvor alle medlemmene i familien har sin farge, unntatt pusen og hesten. Vi lager ukeplanen hver søndag, ser på 8 ukers planen og blir enige om hvordan neste uke blir i detalj. Hvem henter og levere når, hvem handler når, og hvem trener, hvem kjører hvor og hvem. Vi forsøker å få aktivitetene så effektive som mulig som f. eks. handle en gang i uken.  

Brainstorming av 8 ukers plan på kjøkkenbordet 

Brainstorming av 8 ukers plan på kjøkkenbordet 

Evaluering

Evalueringen er viktig. Hva skal vi gjøre mer av og hva skal vi gjøre mindre av.  Vi gjør litt stas ut av evalueringene og planmøtene. Gjerne med litt vin og god mat. Det vi har erfart er at det best å ta planleggingen og evalueringen før en kommer for dypt ned i vinglasset. Noen samtaler må bare tas.